Skip to content
5.10.2011 / Japhy

Veganské kulinaření – díl 3. (Grilovačka)

Nemožné se stalo skutěčným a tak bych Vám rád naservíroval další díl naší show – Veganského kulinaření 🙂

3. díl bude speciální, jedním z vícero připravovaných, a to Veganská zahradní párty u Zbýňy 🙂

A co to bude ? Ukážeme si několikero marinád, dresing, houbovou specialitu a výsledek – sójové burgery 🙂

Od dnešního dílu, jak jsem předeslal budou všechna videa uložena na youtube.com/veganskekulinareni + předešlé díly.

Co jsme si pro dnešní díl připravili ? :

  • Marinády (horčičná, jogurtová, švestková),
  • Dresing,
  • Houbová specialita (houby sbíral Zbýňa s Verčou),
  • Burger s grilovanými sójovými plátky.

HORČICOVÁ MARINÁDA (cca 5 min., 3 – 4 porce, obtížnost : 1 lehké)

Suroviny:

  • 4 lžíce oleje,
  • 2 lžíce kečupu,
  • 1 lžíce kremžské hořčice,
  • 1 lžíce sojové omáčky,
  • 5 stroužků česneku,
  • sůl, pepř.

Příprava:

Jak to leží, běží smíchat dohromady a získáte pikantní marinádu.


JOGURTOVÁ MARINÁDA (cca 5 min., 4 porce, obtížnost :  1 lehké)

Suroviny:

  • 250 g sojového bílého jogurtu,
  • 1 lžíce kečupu,
  • 1 lžička červené papriky,
  • čerstvá bazalka,
  • sojová omáčka,
  • sůl.

Příprava:

Všechno dokupy a je tu dresing 🙂


ŠVESTKOVÁ MARINÁDA  (cca 5 min., 4 porce, obtížnost :  1 lehké)

Suroviny :

  • 3 lžičky švestkových povidel,
  • 1 lžíce vína,
  • 2 lžíce oleje,
  • 2 stroužky česneku,
  • sojová omáčka,
  • chilli.

Příprava :

Postupně smíchejte suroviny a dobře vymíchejte v marinádu.


DRESING  (cca 5 min., 4 porce, obtížnost :  1 lehké)

Suroviny :

  • sojová tatarka,
  • kečup,
  • jemně nasekaná cibulka,
  • jemně nasekaná okurka,
  • lehce chilli,
  • pepř, sůl,
  • případně čerstvé bylinky – máta, koriandr ?

Příprava :

Smíchejte všechny suroviny dohromady a vymíchejte z nich svěží dresing.


HOUBOVÁ SPECIALITA  (cca 30 min., 4 porce, obtížnost :  2 středně lehké)

Suroviny :

  • houby – hříbky – co les dá,
  • cibule,
  • rajčata,
  • papriky,
  • pórek,
  • olivový olej,
  • kmín, sůl, pepř.

Příprava :

Očištěné houby – nakrájené na kousky, k tomu na kolečka nakrájená cibule, rajčata, papriky, pórek, to celé zamíchat, zakápnout olivovým olejem, okmínovat, osolit, opepřit.

Pořádně promíchat, zabalit do alobalu a šup na gril nebo na oheň 🙂


BURGER S GRILOVANÝMI SÓJOVÝMI PLÁTKY (cca 25 min., 4 porce, obtížnost :  2 středně lehké)

Suroviny :

  • housky,
  • dresing (dle receptu),
  • čínské zelí,
  • cibule.
  • namarinované sójové plátky.

Příprava :

Namarinované sojové plátky (doporučuji švestkovou marinádu) opečeme na grillu, rozpečeme housku (rozkrojenou do 3/4 podélně), na ní klademe čínské zelí na jemno nakrouhané, sojové plátky, cibuli nebo šalotku na kolečka a dresing. No a zakousnout – opravdu šťavnatý burger 🙂


Tak a jelikož pevně věřím, že Vaše chuťové buňky jsou vydrážděny na maximum, tradá here we go.

Video :

Rád bych Vám za mě, Verču, Zbýňu, Nikol, Pepču, Vášu, Anete, Toma a Andrejku a hlavně za Annie popřál příjemnou zábavu a možná již v trochu zasněženém (na horách) 4 . díle Veganského kulinaření se na Vás budeme opět těšit.

A budou to veganské tzatziki a provoněné čokoládovo-banánové muffiny od Verčy 😉 

Reklamy

komentáře 2

Napsat komentář
  1. Olívka / čvc 24 2012 13.42

    Super, uplně se mi sbíhají sliny! 😉 Budu se určitě opičit, ale můžete mi prozradit, kde zakoupím ty sojový plátky? Nemůžu je nikde najít..:)

    • Japhy / čvc 27 2012 11.35

      Sójové plátky se dají koupit v jakémkoliv supermarketu – buď od BonaVita, nebo ve zdravé výživě od CountryLife (levnější) — jenom nedoporučuji kupovat sový granulát od Country Lifu — rozpadá se.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: