Skip to content
21.9.2011 / Japhy

Veganské kulinaření – díl 2.

A jsme tu 🙂 2. díl Veganského Kulinaření byl natočen, sestříhán a teď máte možnost ho shlédnout, uvařit si podle něho a v neposlední řadě se hlavně společně s námi zasmát 🙂

Pro začátek zopakuji adresu skupiny Veganské Kulinaření, kde najdete vždy ve středu v 18. 00 hodin další díl této srandy. Takže tou krásnou neznámou je vimeo.com/groups/veganskekulinareni.

Asi Vás zajímá co si dneska uvaříme :

  • Hrášková krémová polévka (rychlovka do 15 minut),
  • Kapustovo-tofu karbanátky s bramborovo-celerovou kaší.

HRÁŠKOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA (cca 20 min., 3 – 4 porce, obtížnost : 1 lehké)

Suroviny:

  • 1 plechovka hrášku,
  • 2 cibule,
  • 1 lžíce hladké mouky,
  • 1 hrníček sojového mléka (ideálně sojové smetany),
  • řepkový olej,
  • sůl, pepř.

Příprava:

Na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibulku, poprášíme lžící hladké mouky, což nám vytvoří jíšku, zalijeme vroucí vodou (pro urychlení přípravy). Přidáme hrášek, sůl, pepř dle chuti. Ručním (ponorným) mixérem polévku rozšleháme, vznikne nám krémová konzistence, nakonec zjemníme sojovým mlékem (smetanou). Na závěr doporučujeme posypat na jemno nakrájeným pórkem (lepší než ta petrželka nakonec) a stylově zakápnout sojovou smetanou.


KAPUSTOVÉ KARBANÁTKY (cca 15 min., 4 porce, obtížnost :  2 středně lehké)

Suroviny:

  • 1/2 kapusty,
  • 2 cibule,
  • cca 50 g uzeného tofu (dle chuti),
  • 2 mrkve,
  • 6 stroužků česneku (českého),
  • 6 lžic ovesných vloček,
  • strouhanka (do karbanátků i na obalení),
  • hladká mouka,
  • řepkový olej,
  • sůl, pepř, majoránka.

Příprava:

Na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibulku a na kostičky nakrájené tofu do zlatova. Kapustu s mrkví necháme spařit ve vařící osolené vodě, poté rozmixujeme. Do této směsi přidáme cibulku s tofu, ovesné vločky, strouhanku, hladkou mouku, okořeníme solí, pepřem a majoránkou a nezapomeneme na prolisovaný česnek. Následně vše promícháme, podle potřeby zahustíme a tvarujeme placičky (karbanátky) a lehce obalíme ve strouhance. Na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách – každá cca 2 minuty. Doporučujeme nejprve pomaleji, aby se udělali uvnitř a pak na větším ohni dodělat kůrku 🙂


BRAMBOROVO-CELEROVÁ KAŠE

Suroviny :

  • 1 kg brambor,
  • 200 g celeru (doporučujeme tak polovinu, nebo jen vývar z celeru),
  • 2 – 3 cibule (jak kdo má rád v kaši),
  • cca 300 ml. sojového mléka,
  • řepkový olej (kvalitní, nešetřete),
  • sůl.

Příprava :

Oškrábané brambory a celer doměkka uvaříme v osolené vodě. Zároveň si dáme na pánvi osmažit cibulku. Brambory a celer rozmačkáme, zalijeme horkým sojovým mlékem, rozšleháme, přidáme osmaženou cibulku a případně dosolíme.


Předpokládám, že Vaše fantazie pracuje na plné obrátky a jelikož Vás nechceme trápit pusťme se do “show” – takže tady to je 🙂

Video :

Za Verču, Zbýňu, Annie a mně Vám popřeji dobrou chuť a těšíme se na Vás u 3. dílu VK – bude speciální – vařit bude Verča a představí nám tzatziki a čokoládovo-banánové muffiny, mňam 🙂

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: